Apostil

Apostil

Apostil

Sizler bu yazımızda apostil nedir? ve apostilin ne işe yaradığından bahsedeceğiz.

Apostil Nedir?

Uluslararası hukukta kullanılan bir terimdir. Bir belgenin uluslararası alanda tanınması için gerekli olan bir onay ve tasdik işlemidir.

Özellikle “Hague Apostille Convention” olarak da bilinen Lahey Apostil Sözleşmesi, belgelerin bir ülkede düzenlendikten sonra, diğer ülkelerde geçerli olabilmesi için gereken formaliteleri basitleştirmek amacıyla oluşturulmuştur. Belgenin aslını veya onun doğruluğunu doğrulayan bir onaydır. Belgeyi düzenleyen ülkenin yetkili bir makamı tarafından verilir.

Özetle, bir belgenin uluslararası alanda geçerliliğini sağlamak için yapılan resmi bir işlemdir. Bu işlem, belgenin aslının doğruluğunu ve güvenilirliğini teminat altına alır ve belgeyi başka ülkelerde de kullanılabilir kılar.

Çeviri ve Apostil

Çeviri belgeleri, genellikle resmi belgelerin bir dildeki versiyonlarıdır. Örneğin, doğum belgesi, evlilik belgesi, diploma gibi resmi belgelerin başka bir ülkenin diline çevrilmesi gerekebilir. Ancak, bu çevirilerin o ülkede geçerli olabilmesi için, çevrilen belgenin orijinalinin apostillenmiş olması gerekebilir.

Yani, resmi bir belgeyi, örneğin Türkçeden İngilizceye çevirdiğinizde ve bu çeviri İngiltere’de resmi bir kuruma sunmanız gerektiğinde, Türkiye’de düzenlenmiş olan belgenin bu işlem ile onaylanmış olması gerekir.

Belgenin aslının doğruluğunu ve resmiyetini belirtmektedir. Uluslararası alanda belgenin tanınmasını sağlar. Bu nedenle, çeviri belgelerinin kullanılacağı ülkenin gerekliliklerine bağlı olarak, çeviri belgelerinin yanı sıra orijinal belgenin de apostil işleminden geçirilmesi önemli olabilir.

Yurtdışından Gelen Resmi Belgelerde Apostil Zorunlu Mudur?

Ülkemizde kullanacağınız doğum belgesi, ölüm belgesi, transkript, evlilik belgesi, bekarlık belgesi gibi bir çok resmi belge ilgili ülke makamı/makamları tarafından apostillenmelidir.  Söz konusu işlem yapıldıktan sonra belgeniz ve apostili çevrilir. Akabinde  asılları ile birlikte çevirilerine noter onayı yapılır. Bu işlemler bittikten sonra belgelerinizi kuruma ibraz edebilirsiniz.

Yurtdışından belgenizi/belgelerinizi apostilletmeden getirmişseniz ilk önce belgelerinize elçilik veya konsolosluktan tasdik şerhi yaptırmalısınız. Ardından sırasıyla belge ve tasdik şerhi tercüme edilir. Daha sonra çevirileriyle birlikte asılları ile birlikte noter tarafından onaylanır.

Yurtdışına Evrak Gönderme İşlemi Nasıl Yapılır?

Yurtdışına göndereceğiniz, nüfus kayıt örneği, ikametgah, doğum belgesi, diploma, transkript, evlilik belgesi vb gibi bir çok resmi belgenin asılları kaymakamlık veya valilik tarafından apostillenmelidir. Daha sonra apostillenen belge veya belgeleriniz gönderilecek ülkenin diline tercümesi yapılıp, noter onayından geçer. Noter tarafından onaylanan çeviriler ile belgelerinizi tekrar kaymakamlık veya valilik tarafından onaylandıktan sonra Dışişleri Bakanlığı onayı işlemini yaptırılır. Dışişleri onayından sonra elçilik onayı yaptırdıktan sonra yurtdışına gönderebilirsiniz.

Nelere Dikkat Edilmelidir?

Belgelerin uluslararası alanda geçerli olmasını sağlayan önemli bir adımdır. Bu işlem sırasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:

Doğru belgeyi apostil ettirin: Hangi belgenin bu işlemine tabi tutulması gerektiğini ve hangi belgenin gerekli olduğunu doğrulayın. Bazı belgelerin bu işleme tabi olması gerekirken, bazıları için bu gerekmeyebilir.

Yetkili makamların doğruluğunu kontrol edin: Gerekli olan makamın yetkili olduğundan emin olun. Her ülkede farklı kurumlar veya departmanlar  bu işlemi yapabilir. Bu makamın doğru ve yetkili bir kurum olması gerekmektedir.

Belgeyi doğru formatta sunun: Belgeyi doğru formatta ve eksiksiz bir şekilde sunmak önemlidir. Belgelerin eksiksiz ve düzgün bir biçimde sunulması, işlemin hızlı ve sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına yardımcı olur.

İşlem süresini göz önünde bulundurun: Söz konusu işlem için belirli bir süre gerekebilir. Bu süreyi hesaba katarak işlemleri zamanında başlatmak önemlidir, özellikle acil durumlarda son dakika telaşından kaçınmak için zamanında başvuru yapılması önemlidir.

Güvenli taşıma ve koruma: Belgelerinizi bu işlem için gönderirken güvenli bir şekilde taşıyın ve koruyun. Özellikle posta yoluyla gönderim yapılacaksa, güvenilir ve izlenebilir bir gönderim yöntemi seçmek önemlidir.

Dikkatli ve titiz bir şekilde yapılması gereklidir. Bu adımları takip etmek, işlem sırasında karşılaşabileceğiniz olası sorunları minimize etmenize yardımcı olabilir. Lahey sözleşmesine taraf olan ülkeler listesi için İçişleri Bakanlığı‘nın web sitesine bakabilirsiniz.

Çeviri ve onay işlemleri ile ilgili ihtiyaçlarınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Belgelerinizin çevirileri alanında uzman ve kaliteden ödün vermeyen yeminli tercümanlarımız tarafından yapılmaktadır. Tarafımızdan tercümesi yapılan belgeleriniz Ankara 41. Noterliğinde noter onayı yapılmaktadır. Ankara yeminli tercüme bürosu olarak sizlere 102 dilde yeminli tercüme hizmeti vermekten mutluluk duyarız.

 

Bu gönderiyi paylaş

WhatsApp
1
Sorunuz mu Var ?
BSİ Tercüme ve Danışmanlık Hizmetleri
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?