Eski Diller

Eski Diller

Eski Diller

Eski diller adlı bu yazımızda sizlere bu diller hakkında bilinmeyen ilginç gerçeklerden bahsedeceğiz.

Eski Diller Hakkında 7 İlginç Gerçek

Dilbilimciler, dilin büyük olasılıkla 350.000 ila 1.8 milyon yıl önce ortaya çıktığını tahmin ediyorlar. Ancak hayvan iletişiminin nerede bittiğini ve insan dilinin nerede başladığını belirlemek zor. Son derece muhafazakar tahminler bile dilin doğuşunu on binlerce yıl öncesine dayandırıyor. Yani, öyle ya da böyle, dillerin büyümesi, gelişmesi ve değişmesi için oldukça uzun zamanları olmuştur.

İşte eski diller hakkında bildiğimiz en ilginç gerçeklerden bazıları.

  1. Bir dili “eski” olarak kabul etmek için resmi bir kriter yoktur.

Bununla birlikte, geleneksel gelenek, 5. yüzyıldan önce var olan herhangi bir dili “eski” olarak ayırmaktır.

  1. Tek bir “en eski dil” yoktur.

“Dünyanın en eski dili nedir?” sorusunu sorduğunuzda, tuzuna değecek herhangi bir dilbilimci başka bir soruyla devam edecektir: “Sözlü mü yoksa yazılı mı demek istiyorsun?” “En Eski Yazılı Dil” unvanı genellikle Sümerce’ye verilmektedir. Sümer yazısının “proto-okuryazar” dönemi, MÖ 3300’den MÖ 3000’e kadar uzanmaktadır. Bu dönemin en eski belgesi Kish tableti olarak bilinmektedir..

  1. Ayrıca resmi bir “En Eski Konuşulan Dil” yoktur.

En eski sözlü geleneğin ne olduğunu belirlemek çok zordur, çünkü kaydedilmemiş olması basittir. Bununla birlikte, dilbilimciler, en eski konuşulan dillerin Aramice ve İbranice ve Latince’yi içeren bir ilgili lehçeler ailesini içerdiğini belirlemişlerdir.

  1. Bazı eski diller bugün hala konuşulmaktadır.

Hala yaygın olarak kullanılanlar arasında Sanskritçe, Yunanca, Çince ve İbranice bulunmaktadır.

  1. En eski edebi metinler, M.Ö. 24. yüzyıla kadar uzanan Enheduanna adlı bir yazara atfedilir.

Bununla birlikte, birçok eski metnin tarihlendirilmesi zordur, bu yüzden bu sadece bir yaklaşımdır.

  1. Hala deşifre etmediğimiz eski diller var.

Aslında, birçoğu var. Daha belirgin deşifre edilmemiş senaryolardan biri, MÖ 2600 civarında bir süre 500 yıldan fazla bir süredir dünyanın en gelişmişlerinden biri olan İndus Vadisi uygarlığıdır. Çoğu bilim adamı, dilin Sümer dili gibi “logo-müfredat” olduğuna inanmaktadır. Ancak dilbilimcilerin karşılaştırabileceği temel bir Rosetta taşı yoktur.

  1. İnsanlar bugün hala eski ve ölü dilleri öğreniyorlar.

Eski metinlere çeviriler bu kadar yaygın bir şekilde mevcut olduğunda, modern öğrencilere ölü bir dili konuşmayı, okumayı ve yazmayı öğrenmenin göz korkutucu görevini üstlenmeleri için ilham veren nedir? Belki de bunun nedeni, eski dillerin ve onları doğuran toplumların incelenmesinin, kendi dillerimizi daha iyi anlamamıza izin vermesidir. Çeviri kendi başına bir sanattır ve bir çeviriyi okumak asla orijinal metni okumakla aynı şey değildir. Eski ve ölü dilleri incelemek, orijinal olarak yazıldığı dilin temeli olmadan asla okuyamayacağınız ve anlayamayacağınız bir edebiyat dünyası açacaktır.

Diller ile ilgili ilginizi çekebilecek diğer yazımız olan İlginç Diller adlı makalemize göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bu gönderiyi paylaş

WhatsApp
1
Sorunuz mu Var ?
BSİ Tercüme ve Danışmanlık Hizmetleri
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?