Muvafakatname Çevirisi
Bu yazımızda sizlere muvafakatname nedir? ve muvafakatname çevirisi neden gerekli olduğundan bahsedeceğiz.
Muvafakatname Çevirisi ve Muvafakatname Nedir?
Dilimizde uzlaşma, onay verme kelimesinden türemiştir. Muvafakatname ne demek sorusuna cevap olarak kısaca izin belgesi olduğunu söyleyebiliriz. Muvafakatnameler genellikle resmi evrak işlemlerinde karşımıza çıktığı gibi daha çok alım, satım, ortaklık işlemleri için kullanılmaktadır.
Muvafakatname, hangi konu hakkında düzenleniyorsa o konuda sorumlu kişi tarafından hazırlanmalıdır. Birçok kurumlarda gerekli işlemlerin yapılabilmesi için muvafakatnameye ihtiyaç duyulmaktadır.
Özellikle gayrimenkul alanında muvafakatname çok sık kullanılmaktadır. Eşlerden biri sahip olduğu taşınmazı satmak istediği vakit Türk Medeni Kanunu’na göre eşinden izin alması gerekmektedir. Eğer gayrimenkul satışının yapılması için eş izin vermezse satış gerçekleşmez. Muvafakatname bu gibi durumlarda önemli bir belge niteliği taşımaktadır.
Gayrimenkul dışında muvafakatname kullanımı birçok alana yayılabilmektedir. Boşanmış ebeveynlerin 18 yaşından küçük çocuklarının pasaport işlemleri, çocukların katılmak istediği sportif faaliyetlere başvuru yapmaları sırasında da muvafakatname belgesi hazırlanmaktadır.
Muvafakatname süresi
Bunun yanında muvafakatname geçerlilik süresi; süresiz olarak düzenlenebildiği gibi, belli bir tarih için de düzenlenebilir. Muvafakatname belgeleri Türkçe düzenlenebilir ve gerektiğinde yabancı dilde de hazırlamak mümkündür.
Nereden alınır ?
Muvafakatname, noterlerden alınabilmektedir. Buna ek olarak, halihazırda bulunan bir muvafakatname yine noterlerde düzenlenebilmektedir.
Muvafakatname nasıl düzenlenir?
- Muvafakatname tek tip olmasına ve noter huzurunda onaylanmış olması gerekmektedir.
- Başvuru sahiplerinin isimleri, adresleri, muvafakatnamenin konusu net şekilde açıklanmalı ve tarihler belirlenmelidir.
- Eğer 18 yaş altı çocuklar için alınıyorsa, ebeveynlerin ıslak imzası muhakkak olmalıdır.
- 18 yaş altı çocuklar; eğer yurtdışına tek bir ebeveyn ile gidecekse, diğer ebeveynin de izni olmalıdır. Anne boşanmış ve çocuk tek başına yurtdışına çıkacaksa, her iki ebeveynin de imzasının olması gerekmektedir.
- Eğer ebeveynlerden biri ya da her ikisi de ölmüş ve yasal vasi varsa, ölüm belgelendirilmeli ve yasal vasinin evrakları sunulmalıdır.
- Muvafakatname belgesinde 18 yaş altı çocukların; yalnız seyahat etmeye izni bulunmaktadır. Ebeveynleriyle seyahat edebilir ya da üçüncü başka bir şahısla seyahat edebilir gibi ibarelerin olmasına dikkat edilmelidir.
- Muvafakatnamelerin herhangi bir süresi olmadığı gibi; ikinci bir idari işlemle iptal edilme özelliği bulunmaktadır. Ancak muvafakatname içinde herhangi bir tarih belirlenmişse, muvafakatname bu tarihler arasında geçerli olmaktadır.
Muvafakatname çevirisine ihtiyaç duymanız hallinde tek yapmanız gereken bizimle iletişime geçmek.