Vekaletname Çevirisi

Vekaletname Çevirisi

Vekaletname Çevirisi

Bu yazımızda sizlere vekaletnamenin ne olduğu ve vekaletname çevirisi hakkında bilgi vereceğiz.

Vekaletname Çevirisi – Vekaletname Nedir?

Vekaletname Nedir?

Bir kimsenin birinin vekili olduğunu bildiren belgedir. Ayrıca, noter tarafından onaylanmış belgedir. Vekaletname yetkisine sahip olan birey, vekil tayin eden birey için resmi kurumlarda işlem yapabilme hakkına sahiptir. Bir diğer ifadeyle vekaletname, bir kişinin yapılacak işlemler için başka bir kişiye vermiş olduğu yazılı ve resmi belgedir. Vekaletname Türkiye Noterler Birliği tarafından görevlendirilen noterler tarafından verilmektedir. Vekaletname çıkartırken kişilere genel veya sınırlı olmak üzere 2 şekilde yetki verilebilmektedir.

Kimlere Vekalet Verilebilmektedir?

Vekaletname olarak adlandırılan belgeler noterliklerden alınmaktadır. Bu belgeler noter onayı ile verilirken bir kimsenin birinin vekili olduğuna dair bilgi içermektedirler. Vekaletname sahibi olan kişinin vekil tayin eden adına işlem yapma yetkisi bulunmaktadır.

Resmî  birçok işlem için kişi bir başkasına vekalet vermek sureti ile kendisi adına işlemleri yürütme yetkisini verebilmektedir. Vekaletnameler yazılı ve resmi olmaları ile bilinmektedir. Noter olarak adlandırılan kurumlar Türkiye Noterler Birliği tarafından görevlendirilmektedir. Vekaletname verme yetkisi noterlerde bulunmaktadır.

Vekaletname genel olabileceği gibi sınırlı da olabilmektedir. Bu tür bir resmi evrak noterden alınacağı zaman bazı belgelerin ibrazı gerekmektedir. Vekaletname çıkarılması için gereken belgeler söz konusu olduğunda ise vekalet verenin ve vekalet verilenin kimlik bilgileri devreye girmektedir.

Tarafların kimlik bilgilerinin notere verilmesi gerekirken vekaletin çıkarılma gayesinin de belirtilmesi lüzumludur. Notere verilen bilgilere göre memurun vekaletname çıkarması mümkün olmaktadır. Noter memuru tarafından hazırlanan sözleşme vekalet veren tarafından imzalandıktan sonra bir nüshası noterde bırakılarak hareket edilmektedir.

Vekaletname verileceği zaman kişinin 18 yaşından büyük olması zorunluluğu bulunmaktadır. 18 yaşın altındaki bireylere verilen vekaletnamenin yasal bir değeri bulunmamaktadır. Yurt dışında ikamet eden bireylerin vekaletname verebilmesi için konsolosluklara müracaat edilmesi gerekmektedir.

Bu kişiler bulundukları ülkelerin yetkililerinden vekaletname çıkarmış olduklarında bunun konsolosluklara onaylatılması gerekmektedir. Apostil onayı adı verilen bu uygulama ile vekaletnamenin Türkiye içerisinde geçerlik kazanması söz konusu olur.

Vekalet Vermek İçin Gereken Belgeler Neleredir?

Vekaletname noterler aracılığı ile verilen bir resmi evraktır. Vekalet veren ve vekil olarak tayin edilen kişinin noter huzurunda bu işlemleri yapması gerekmektedir. Her iki tarafın da kimlik bilgileri ile müracaat etmeleri gerekmektedir. Buna ek olarak, vekalet verenin imzalaması ile belge resmiyet kazanmaktadır. Ayrıca, noter onayı da belgenin hukuki bir değer taşıyabilmesi için gerekmektedir.

Vekaleti alan taraf vekalette yer alan kapsam sınırları içerisinde hareket etme yetkisine sahip olur. Vekalet verenin talimatı vekil tarafından yerine getirilmelidir. Vekile yetki verilmesi durumunda ise vekilin işi başkasına yaptırabilme hakkı bulunmaktadır.

Çeşitleri
  • Genel vekaletname
  • Tapuda işlemleri vekaletname
  • Veraset ve intikal işlemleri vekaletname
  • Araç, gayrimenkul alım ve satımı vekaletname
  • Şirketler tarafından verilen vekaletname
  • Süresiz vekaletname
  • Sınırlı vekaletname
  • Genişletilebilir Vekaletname.

 

Vekaletname tercümesi hangi ülkede kullanılacak ise o ülke resmi dilinde vekaletname çevirisi yapılmaktadır. Vekaletname çevirisine ihtiyaç duymanız halinde tek yapmanız gereken bizimle iletişime geçmektir.

 

 

 

Bu gönderiyi paylaş

WhatsApp
1
Sorunuz mu Var ?
BSİ Tercüme ve Danışmanlık Hizmetleri
Merhaba
Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?