Mısır ve Diller
Mısır ve Diller
Mısır’da konuşulan lehçeler nelerdir veya Mısır dilini konuşma karşısındaki varyasyonlar nelerdir? Son birkaç on yılda oldukça dikkat çeken bir soru.
Bu soruyu cevaplamak için Mısır coğrafyasını kavramsallaştırmanız gerekir. Mısır haritasına bir göz atalım.
Harita da birçok varyasyon gösteriyor. Kuzeyde Akdeniz, güneyde kızıl deniz olduğunu görebilirsiniz. Deniz kıyıları ile birlikte, aralarında Nil nehri vardır ve çöller tarafından büyük bir alan işgal edilmiştir.
Şimdi, bu coğrafya nedeniyle, insanların ortadaki Nil vadisinde ve ayrıca deniz kıyılarında yoğunlaştığını göreceksiniz. Bu arada, çöllerde çok az insan yaşıyor. Bu nedenle, lehçelerde bir fark vardır.
Öyleyse Mısır’da konuşulan farklı dillerin veya lehçelerin bazılarına bakalım;
Ammeyye
Bu, Mısır’daki en önemli lehçe veya konuşulan varyasyondur, birçok Arap tarafından anlaşılması anlamında. Tüm medya ve filmler ve popüler şarkı dizileri ve TV şovları bu dildedir. Bu nedenle, sadece Mısır’da değil, Mısır dışında da anlaşılmak istiyorsanız budiliöğrenmek zorunludur.
Saeidi
Özellikle Yukarı Mısır’da bir başka çok önemli lehçe de Saeidi’dir. Yani Nil Vadisi’ndeki Kahire’den Luksor’a kadar farklı kasabalara güneye giderseniz, Yukarı Mısır lehçesini bulacaksınız. Bu lehçe oldukça önemlidir, çünkü birçok insan belirli bir lehçe olmadığı gerçeğini göz önünde bulundurarak bu lehçeyi konuşur. Kasabanın veya şehrin farklı varyasyonlarına dayanan bir lehçedir. Ancak tüm bu lehçeler, Mısır’ın üst lehçesi olarak adlandırılan bir bölüme ayrılabilir.
Bu nedenle, bu lehçe Ameyyah lehçesi ile karşılaştırıldığında birçok zorluk ve zorluk sunar. Çünkü Kahire vatandaşları, bırakın tamamen farklı bir devletten olan başka bir kişiyi, Yukarı Mısır’dan gelen insanlar arasındaki konuşmaları da anlayamazlar.
Bedawi, Beja
Sonra Bedawi adında başka bir lehçemiz var. Bu lehçe esas olarak Kızıldeniz’in batısında bulunan Doğu Mısır’ı oluşturan Sina’da bulunur. Örneğin Sina’da Bedevi lehçesini çok fazla bulacaksınız. Ve bu, Yukarı Mısır’da konuşulan lehçelerden veya Kahire’de konuşulan lehçelerden tamamen farklıdır. Kahireli Mısırlılar bile onları anlamakta çok zorlanıyorlar. İkincisi, esas olarak Batı Kızıldeniz’in bazı bölgelerinde konuşulan Beja lehçesine sahibiz.
Berberi (Amazigh)
Berberi veya Amazigh başka bir lehçedir veya birçok dilbilimci tarafından iddia edildiği gibi, Mısır’da ayrı bir dildir. Aslen Afrika’nın kuzeyinde yaşayan sakinlerin bir diliydi. İnsanlar çeşitli gruplara ve toplumlara dağılmaya başladı ve birçoğu kendi topluluklarını kurdu. Bu topluluklardan biri Mısır’a yerleşti. Berberi dili, Tamazight veya Amazigh adı verilen yazılı bir biçimde doldurulmuştur. Bu kelime aslında Fas Berberi lehçelerinden birinin adını tasvir ediyor.
Sudan Arapçası
Mısır’ın bazı bölgelerinde konuşulan bir diğer ünlü dil, Sudan Arapçasının hafif versiyonudur. Bu lehçeyi kaç kişinin konuştuğunu bilmek istiyorsanız, Mısır’daki nüfusun sadece% 1.7’sinin bu lehçeyi konuştuğunu bilmek sizi şaşırtacaktır. Yani soru, onu konuşan insanların kim olduğudur. Kredi Mısır’da yaşayan Sudanlı göçmenlere gidiyor. Bu göçmenler aslında iç savaştan kaçınmak için kendi ülkelerinden kaçan mültecilerdir. Bu nedenle, yalnızca bu özel lehçenin yayılmasına yol açan nedenler vardır.
Azınlık Dilleri
Mısır’da konuşulan başlıca dillerin yanı sıra, Mısır genelinde konuşulan bazı azınlık dilleri de vardır. Bu yüzden azınlık dili kelimesi, yalnızca Mısır’da yaşayan azınlıkların onları konuştuğu fikrini tasvir eder.
Azınlık dillerinden biri, Kahire’de konuşulan başlıca Arap dilinden önemli ölçüde farklı olan Nubian’dır. Dahası, Mısır’da Siwa Vahası adı verilen küçük bir topluluk var. Bu insanların ayrıca “Siwi Berberi” adı verilen kendi dilleri de vardır. Bununla birlikte, bu azınlık dili Mısır’ın diğer bölgelerine yayılamamıştır.
Mısır’da konuşulan bir diğer ünlü azınlık diline ‘Domari’ denir. Bu lehçe Hint-Aryan grubuna aittir. Hint-Aryan grubu aslında Roma halkıyla ilgilidir. Bu nedenle, Domari’nin sözlüğüne dahil edilmiş birçok Romen kelimesi vardır.
Yabancı Diller
Mısır’da da konuşulan birçok yabancı dil vardır. Bu gerçeğin arkasındaki sebep, Mısır’ın İngilizler tarafından sömürgeleştirildiğidir. Bu nedenle, İngiliz dili Mısır hükümetinin resmi yönetiminin bir parçası haline geldi. Dahası, Mısır, büyük ölçüde zengin tarihi nedeniyle dünyanın en yoğun turistik yerlerinden biridir. Dünyanın dört bir yanındaki birçok insan Kahire’yi her yıl ziyaret etmeye geliyor. Bu nedenle İngilizce, vatandaşların günlük yaşam tarzının bir parçası haline geldi.
Dahası, Mısır’da yaygın olarak kullanılan bir başka dil de Fransız dilidir. Bunun nedeni, sömürgecilik döneminde Fransızların Mısır’da da etkili olmalarıdır. Fransızca bir zamanlar eğitim de diliydi. Şimdi bu etki nedeniyle, Mısır’ın bazı bölgelerinde Rusça, Almanca ve İtalyanca gibi birçok yabancı dil de konuşulmaktadır.
Mısır ve Diller Özet
Bu makaleyi gözden geçirerek Mısır’ın kültürel çeşitliliğin bir yeri olduğunu anlayabileceksiniz.
Tarihin, orada ne tür dillerin ve çeşitli lehçelerin konuşulduğu ile çok ilgisi vardır. Birçok insan Arapçanın tek dil olduğunu varsayar. Aksine, Arap dünyasının parçasını saran çeşitli Arap lehçeleri vardır. Dolayısıyla Mısır da bir istisna değildir. Farklı topluluklar zamanla yerleşmiş ve kendi sözlüklerini ve kelime dağarcıklarını da yanlarında getirmişlerdir. Bu, Arapça’yı farklı lehçelerin ve dillerin bir kombinasyonu haline getirmiştir. Böylece, bu makale size Mısır’da konuşulan bazı önemli dillerin bir listesini verirken, aynı zamanda konuşulan azınlık ve yabancı dillerin bazılarından da bahsedecektir.